Ligacupen-slutspelet dominerades av hemmalaget Örebro SK, som var i final i U17 och U19, varav det blev vinst i U17.

 

Från och med 2015 deltar 152 lag från 65 föreningar – varav alla de 32 lagen från Allsvenskan och Superettan – i Ligacupen fördelade på:

  • U19: 52 lag (13 grupper)
  • U17: 52 lag (13 grupper)
  • U16: 48 lag (12 grupper)

 

Ambitionen med Ligacupen, som initierats av Föreningen Svensk Elitfotboll, är att erbjuda utvecklande tävlingsmatcher för spelare i elitförberedande ålder, 17-19 år, tidigt på säsongen.

 

Mars har varit en intensiv månad för de deltagande lagen: gruppspel, åttondelsfinal och kvartsfinal följdes upp av semifinal- och finalspel helgen 28-29 mars, på Behrn Arena och Pettersbergs IP i Örebro.

 

Och det var hemmalaget som stal showen. ÖSK gick till final i både U19 och U17, varav man vann U17 efter finalseger mot BP med 5-2. Stor matchhjälte blev Almin Masic som gjorde två mål. Masic har tränat med ÖSK:s A-trupp, vilket uppenbarligen har gjort honom gott.

 

– Jag är nöjd, både med min egen insats och med laget. Men framför allt med laginsatsen. Jag kan inte spela själv utan det är alla tillsammans som gör det här, säger Masic till Nerikes Allehanda.

 

I U19 blev Hammarby för svåra för närkingarna, som vann med 2-1
Hammarby

 

 

U16 vanns av IFK Lidingö, som slog Malmö FF med 3-1. 

Liningö

Christian Lundell, tävlingsansvarig för Ligacupen-slutspelet på Örebro Läns Fotbollförbund, säger till SEF:s nyhetsbrev:

 

– Styrkan med Ligacupen är att de bästa lagen får tävlingsmatcher tidigt på säsongen, precis som Svenska Cupen, och att tävlingssäsongen därmed blir längre. Det var ju extra roligt att ÖSK hade två lag i final. Tack till ÖSK Ungdom som hjälpte till att hålla i arrangemanget och allt praktiskt på plats!

 

Stefan Lundin, sportdirektör i Föreningen Svensk Elitfotboll, är nöjd med utökningen av Ligacupen.

 

– Ligacupen har varit en stor framgång, och finalhelgen arrangerades på ett föredömligt sätt av Örebro Läns Fotbollförbund och ÖSK Ungdom. Helgen bjöd också på en del överraskningar främst ÖSK:s klara seger över BP i U17 och IFK Lidingös seger i U16. Den sistnämnda tror jag var en “aha”-upplevelse för många, att en klubb som inte tillhör eliten kan komma och vinna på den här nivån.

 

Stefan Lundin är speciellt nöjd med den höga nivån på spelet.

 

– Ingår du i en elitförberedande verksamhet som 17-19 åring är det viktigt att du och dina lagkamrater erbjuds riktiga tävlingsmatcher, där du får anstränga dig maximalt för att kunna utvecklas och bli bättre som spelare. Träningsmatcher i all ära, men det blir aldrig riktigt samma sak. Därför är Ligacupen så viktig för svensk fotbolls framtid.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån / Albin Winberg /Svensk Elitfotboll