Adam Tensta lanseras idag som Allsvenska museets första kurator. Adams utställning ”Gemenskap i utanförskapet – en fotbollsvandring från Spånga IP till RHM Rec.” blir den första sedan Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) lanserade det digitala museet i maj.

­

Sveriges första och enda digitala fotbollsmuseum, Allsvenska museet, presenterar nu sin första kurator. Adam Tenstas utställning innehåller 20 stycken av Adam utvalda objekt som tillsammans illustrerar fotbollens betydelse i hans liv.

 

­– Min utställning på Allsvenska museet är en samtida tolkning av mina fotbollsminnen ur ett mångfaldsperspektiv. Jag har inför mig själv försökt besvara frågan vad fotboll har betytt för mig, som är uppvuxen här längst ut på den blå linjen i Stockholm, säger Adam Tensta.

 

Utställningen innehåller ett antal utvalda objekt – alltifrån personliga minnen från 80-talet och Adams tid som fotbollsspelare i Spånga IF, till derbyminnen och bilder på fotbollslegendarer som betytt extra mycket för honom.

 

­– Det är sällan jag har fått möjligheten att reflektera över och uttrycka mig om vad fotboll har betytt, men efter detta så har jag insett hur mycket tiden på planen som spelare, och tiden vid sidan av planen som åskådare, har format mig, säger Adam Tensta.

 

Utställningen finns att ta del av på: http://www.allsvenskamuseet.se/kurator/adamtensta/ 

 

Fakta Adam Tensta

Namn: Adam Taal (Adam Tensta)

Yrke: Artist

Bor: I Tensta

Historia:

– Slog igenom 2007 med sitt debutalbum ”It’s A Tensta Thing” och låten ”My Cool” som han 2008 vann en Grammis. Därefter åkte han på sin första världsturné.

– Har gjort titelspåret för TV-spelet Streetfighter 4

– Vunnit prestigefyllda reklampriser i Cannes och Los Angeles för kampanjen ”One Copy Song”.

Aktuell med:

– Låten ”VSBD2” tillsammans med Silvana Imam och Thåström.

– Kommande skiva ”The Empty” som planeras släppas i vinter.

– Allsvenska Museets första kurator med utställningen ”Gemenskap i utanförskapet – en fotbollsvandring från Spånga IP till RHM Rec.”.

 

För mer information, kontakta:

Åsa Friberg, ansvarig för information och nya medier på Svensk Elitfotboll, tel: 070-961 73 40, e-post: asa.friberg@svenskelitfotboll.se