Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist medverkade i SVT:s morgonstudio där han tillsammans med ministern för idrottsfrågor, Amanda Lind, pratade om uppstarten av säsongen 2020 för Allsvenskan och Superettan.

Under cirka tio minuters tid diskuterade morgonstudion frågan om när elitfotbollen kan starta upp sin verksamhet med spel inför tomma läktare. Folkhälsomyndigheten beslutar i frågan och en oro som de har uttryckt är att det ska uppstå folksamlingar i samband med matcher.

– Vi har en situation där vi har miljontals fans, vi har en verksamhet som är en ganska stor kugge i den svenska folkrörelsen som riskerar att må extremt dåligt. Det får både sportsliga och ekonomiska konsekvenser. Allt är just nu extremt skakigt, säger Mats Enquist till SVT och fortsätter.

– Vi pratar med supportergrupperingar och de ställer upp bakom oss jättehårt. Vi lyssnar på de som är virusexperter för att ta fram våra protokoll och undvika smittspridning, då kanske de ska lyssna på oss då det gäller supporterfrågor för där har vi en helt annan kompetens. Just nu har debatten handlat om det som är utanför fotbollen och där känner jag att vi har gett de svar vi kan. Där känner jag ingen oro, jag är säker på att supportrarna tar ett stort ansvar.

Amanda Lind svarar att hon hoppas och tror att Folkhälsomyndigheten och idrotten pratat om vad idrotten kan göra för att säkra en återstart och att det gäller för krogar och andra aktörer att hålla sig till de rekommendationer som finns redan innan.

– Jag lyssnar på idrotten och har dialog löpande. Jag förutsätter att Folkhälsomyndigheten också lyssnar, men vi ska komma ihåg att vi är i en pandemi och det är ett allvarligt läge där många verksamheter drabbas. Fotbollen är en av dem och jag tror vi är många som känner att det vore fantastiskt om elitligorna kan öppna igen för det fyller en stor funktion i samhället, säger Amanda Lind till SVT.

Läs mer och se ett klipp från programmet på SVT:s hemsida.