Att få ihop serieplaneringen för Allsvenskan och Superettan är ett gigantiskt pussel, speciellt ett VM-år som detta.
2013 pågick Allsvenskan under 218 dagar.
115 av dessa var blockerade av UEFA och FIFA. Förutom landskampsdatum även det faktum att inget spel i ligorna får ske på dagar det spelas matcher i Champions League och Europa League. Detta problem har inte ishockeyn eftersom de inte har något Europaspel för klubblag under säsong. Möjligheten till att söka dispens hos UEFA finns, men då gäller det enskild match och den får inte kollidera med matcher i Champions League eller Europa League. Skulle man spela matcher utan fått dispens från UEFA riskerar man dryga böter.
På den kvarvarande 103 dagarna spelades 484 matcher, 240 i Allsvenskan och 240 i Superettan plus kval till Allsvenskan och Superettan.
Så här går det till när serieplaneringen läggs: Svenska Fotbollförbundet börjar med att göra en serielottning där varje omgång i Allsvenskan och Superettan lottas. Den är klar strax före jul. Då vet vi alltså vilka som ska mötas i respektive omgång.
Efter det börjar arbetet med att dag och tidsätta alla matcherna efter att de olika önskemålen som inblandade parter har. Först och främst är det klubbarna i Allsvenskan och Superettan, Polisen, TV4/CMore och Svenska Spel som har synpunkter på vilken dag och tid matchen önskas spelas. En annan viktig parameter är att arenan är tillgänglig och att det inte kolliderar med andra stora arrangemang i staden. Den slutliga spelordningen fastställs sedan av Svenska Fotbollförbundet efter att alla parter kommit in med sina synpunkter.
Det krävs med andra ord både tålamod och förhandlingsförmåga för att ro det hela i hamn.
– Serieplaneringen är som ett gigantiskt pussel. Utmaningen är att ta hänsyn till allas önskemål och ändå få ihop spelprogrammet. Extra stor utmaning är det EM- och VM-år. Då är ännu fler datum blockerade. Att göra alla inblandade nöjda är i stort sett omöjligt, men vi gör vårt bästa. I år är jag nöjd med tanke på utmaningen i att det är VM-år, säger Ola Rydén, liga- och evenemangsansvarig på Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF.
Fram till 2013, när det nya Svenska Cupen-formatet infördes, planerades spelåret i två perioder: höst och vår.
Från och med 2013 sker det i tre omgångar: Vår, sommar och höst. Sommaren planeras in efter finalen av Svenska Cupen, och då med hänsyn tagen till vilka lag som ska delta i Europa League och Champions League. Dessa har fasta datum med en vecka mellan hemma- och bortamatch i respektive omgångar. Däremellan kan matcher i Allsvenskan och Superettan planeras in samt att lagen ska vila, träna och resa till matcherna.
Ett VM-år blir det en extra utmaning för Ola Rydén och övriga inblandade. I år erhöll Sverige dessutom en extra plats via en Fair-Play-plats till Europa League-kvalet, vilken gick till BP (läs gärna intervjun med BP:s klubbdirektör Ola Danhard på annan plats i nyhetsbrevet). Det gör att det är fem svenska lag att ta hänsyn till vid serieplaneringen från juli och framåt.
– Kul att vi har fem lag som får möjligheten att kvala till Europa. Europaspel är viktigt för klubbarna för att kunna fortsätta utvecklas både sportsligt och ekonomiskt, säger Ola Rydén.
Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation