Det var inte i glädjen över det vackra sommarvädret, som SEF:s sportchef Stefan Lundin var på sitt allra bästa humör när vi träffades en skön augustidag.

Att Stefan nästan sprudlande ville berätta om var främst att sommarträffen i Halmstad med SEF-klubbarnas akademiansvariga hade blivit en riktig fullträff.

 

Text: Stig Hagberg/Textbyrån MLT     Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

 

– Detta inte minst genom att vi som aktiva gäster hade akademicheferna från de engelska Premier League-klubbarna Tottenham och Southampton, påpekar Stefan Lundin.

 

Han fortsätter:

­– Vi fick veta att ligaklubbarna tagit fram en manual, EPPP, som avser att arbeta fram ”världens bästa akademiverksamhet”. Detta i syfte att få fram nya och unga spelare från hemmanationen. De nuvarande 70 procenten av de så kallade utländska spelare som de 90 ligaklubbarna har ska bantas och det fortast möjligt.

 

Stefan Lundin menar att det även handlar om en attitydförändring.

– I dag duger inte ”egna” 19-åringar, även om till exempel Southampton försöker och Tottenham är ett ”växthus”, säger SEF:s sportchef.

 

Ungdomssamarbetet med England ska fortsätta och Stefan Lundin berättar att svenska talanger i åldrarna 17 till 21 år ska få åka till England i januari och februari 2014. Vilka klubbar som får möjligheten främsta av de uppgifter och resultat en speciell certifiering (se nedan i denna artikel) visar. I förbifarten kan nämnas att Everton gästat Sverige och Gothia Cup i år och att Liverpool kommer nästa år. I båda fallen gäller det 17-åringar.

 

Det var och är inte bara det lovande samarbetet med det stora och historiska fotbollslandet England som var orsaken till Stefan Lundins goda humör vid vår träff. Det var optimismen och viljan till utveckling som fick honom att hoppa på framtiden.

– Utfallet med reguljära serier för U21, U19 och U17 har gjort att en begäran framställs till Tävlingskommitté att utreda och föreslå hur motsvarande serie för U16-åringar ska kunna skapas, förklarar han.

 

Stefan Lundin sammanfattar:

– Lägg därtill att alltfler klubbar, inte minst från Stockholmsområdet, vill ha sin ungdomsverksamhet certifierad. SEF-initiativet har skapat intresse långt utanför SEF-området. Detta tyder på att svensk fotboll långt ned i seriesystemet vill vara med om att stärka svensk fotboll och dess framtid.

 

I och med det ovanstående slår Stefan Lundin fast att SEF är beredd att ta ansvaret för akademiverksamheten och detta i gott samarbete med distrikt och förbund.