Intresset för Superettan är större den här säsongen än 2015. Efter den senaste omgången hade nära 30 000 fler sett den näst högsta serien på plats jämfört med förra året.
– Vi är glada att se att vi har ett ökande publikintresse i Superettan, på 10 % med ett par omgångar kvar, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Årets Superettan förutspåddes i samband med Upptaktsträffen att bli rekordjämn och med två matcher kvar att spela finns gott om dramatik i tabellen trots att Sirius redan är klara för allsvenskt spel nästa säsong. Dramatiken är en av anledningarna till att fler valt att se Superettan på plats i år menar Ola Rydén.

– En annan anledning är att vi fått nykomlingar som klassiska Örgryte och Trelleborg samt en pigg nykomling i Dalkurd. Detta har hjälpt till att se till att ökningen är 10% hittills i Superettan.

GAIS har mest publik i Superettan. Göteborgarna toppar både hemma- (tvåa) och bortatabellen vad gäller publik samt leder den totala publikligan. Erik Bergkvist, Klubbchef i GAIS, känner att klubben hittat rätt den här säsongen.

– Vi har hittat ett bra samspel i föreningen i år och när de sportsliga resultaten går vägen ökar siffrorna per automatik. GAIS publik finns där ute och det är kul att fler och fler väljer att lämna TV-soffan och hjälpa till med utvecklingen av klubben på plats på Gamla Ullevi.

GAIS har spelat två stora publikmatcher i år och det är derbymatcherna mot Örgryte. Något som inte bara hjälper till att locka publik men som också höjer intresset för hela Superettan. I GAIS upplever klubben att publiken fortsatt öka fast det inte är derby.

– Våra derbyn mot ÖIS hjälper så klart till men vi såg också ett bevis nu senast på årets gratismatch att GAIS fortsatt är attraktiva i Göteborg och har en stor slumrande publikbas. Fler och fler supportrar engagerar sig också för att prata om våra matcher och för att hjälpa till med marknadsföringen. Det är en stor del i utvecklingen och en kraftig hjälp för GAIS.

Ett annat lag som lockar storpublik är nykomlingen Dalkurd. Hos dalkarlarna är situationen så att laget lockar fler åskådare på bortaplan än hemma på Domnarsvallen.

– Att vi skulle ha fler supportrar på bortaplan hade vi på känn, men att det skulle komma supportrar från Danmark mot de ”sydligare” lagen var en positiv överraskning. På hemmaplan har vi gjort enstaka event i anslutning till våra matcher för att locka nya målgrupper och många gånger har vi lyckats väl.

Dalkurd tror också att de många traditionsstarka lagen i serien bidrar till ett ökat intresse.
– En starkt bidragande faktor är också att fler klassiska lag finns med i år. Halmstad, Degerfors, Örgryte, GAIS och så vidare. Dessa lag har också supportrar runt om i landet.

Superettan 2016 jämfört med 2015:
Publik totalt: 393 260 (364 557)
Snitt per match: 1756 (1627)