Företrädare för de europeiska ligorna i EPFL träffades för ett kunskapsutbyte och samtal om möjliga samarbeten vad gäller digital utveckling ligorna emellan. Sverige presenterade som ett av två länder hur vi arbetar med att utveckla verksamheten kring sportdata.
– Det handlar om hur man samlar in och presenterar sportdata som till exempel matchfakta och statistik, säger Per Welinder IT-strateg på Svensk Elitfotboll.

European Football Leagues (EPFL) möte ägde rum i Bukarest. Sveriges presentation handlade i korta drag hur vi jobbar runt Allsvenskan och Superettan med att samla in sportsdata och hur vi vill kunna göra det, och presentera det i framtiden.
– Vi pratade om hur man kan utveckla möjligheterna kring sportsdata både sportsligt, service- och affärsmässigt genom att paketera och leverera till klubbarna, tränarna, partners och supportrar.

Per Welinder menar att i de mellanstora ligorna i Europa som Danmark, Polen, Belgien och liknande också finns ett stort intresse för att se hur man kan addera ny kunskap och lyfta digital utveckling.
– Här tittar de här ligorna redan vad vi gör i Sverige. Vi har kommit längre än alla de här ligorna. Vi har tagit större beslut och inför fler plattformar än de andra ligorna.

Svenskarna och de övriga ligorna var mycket nöjda med mötet i Bukarest och menar att utbytet mellan de olika europeiska ligorna nu tagit fart på allvar. En av anledningarna tror Per Welinder är den nya ordföranden.

– Samarbetet mellan de olika europeiska ligorna har verkligen kommit igång det senaste året. Det beror till stor del på att EPFL fick Lars-Christer Olsson som ordförande. Han är duktig på att jobba med den här typen av samarbetsfrågor.

– Jag åker härifrån berikad med nya tankar och nya idéer. Vi börjar få ett fint kontaktnät. Det är ovärderligt att vi på så bra sätt kan följa de andra ligornas tankar och utveckling.

Fakta EPFL:
European Professional Football Leagues bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. EPFL är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa – och för deras talan mot UEFA och FIFA.

EPFL strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att EPFL gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsauktoriteter och investerar, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

EPFL vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

EPFL vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.

Läs mer på EPFL:s hemsida