Håkan Andersson Svenska Spel

Hallå där, Håkan Andersson, sponsorchef på Svenska Spel som skrivit ett nytt avtal med Föreningen Svensk Elitfotboll.

Vad innebär avtalet mellan Svenska Spel och Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF?

– Det innebär att vi fortsätter att vara huvudsponsor till Föreningen Svensk Elitfotboll fram till 2019 och att vi därmed får fortsätta att vara med och utveckla svensk elitfotboll. Avtalet innebär också att vi kan jobba vidare med talangprojektet Tipselit, Stå upp för fotbollen och andra projekt som stärker både fotbollen och Svenska Spels varumärke och affär.

Varför skriver Svenska Spel ett nytt avtal med SEF, och därmed Allsvenskan och Superettan?

– Vi har varit huvudsponsor till svensk elitfotboll 20 år och vill fortsätta att utveckla detta samarbete. Tack vare det blir vi det enda spelbolag som har möjligheten att exklusivt få kommunicera med målgruppen som älskar fotboll, på arenorna och i det digitala fönstret som elitklubbarna erbjuder. I den konkurrens som i dag råder på spelmarknaden ser vi detta samarbete som oerhört viktigt för vår affär, men också ur ett varumärkesperspektiv.

Ni har lagt in en bonus till lag som kvalificerar sig för spel i Europa. Hur stor är den och varför?

– Bonusen är tre miljoner kronor och hanteras av Föreningen Svensk Elitfotboll. Vi vill ge de lag som kvalificerar sig för spel i Europa möjlighet att förbereda sig på ett bra sätt. Ett svenskt lag i ett slutspel i Champions League eller Europa League skapar ett stort intresse kring fotbollen och ökar givetvis upplevelsen på plats. Det vill vi gärna bidra till!

Avtalet innebär också en fortsatt satsning på Tipselit, att utveckla och förädla nya talanger. Varför?

– Vi var med och startade det projektet för 20 år sedan och vet att många av våra bästa spelare har kommit via Tipselitprojektet. Vi vill vara med och ta ansvar för att talanger får en möjlighet att lyckas och därmed vara delaktiga i en del av återväxten i svensk elitfotboll. Att ta fram och fostra framtidens stjärnor känns både viktigt och roligt!

Vilka stora utmaningar står Allsvenskan och Superettan inför de kommande åren?

– Jag tror det är viktigt att vi får något svenskt lag som spelar i Europa framöver. Det ökar värdet av och intresset för Allsvenskan.  Dessutom behöver vi göra det ”bättre” att se fotboll på plats jämfört med vad det är hemma i TV-soffan, bland annat ta bättre hand om åskådaren när det gäller köp av biljetter, servering och tillgång till Wi-Fi. Vi behöver också fortsätta att lyfta fram de positiva sidorna med fotbollen genom bland annat projektet Stå upp för fotbollen. Alla ska känna sig välkomna, säkra och trygga på en stämningsfull arena.

Hur utvecklar vi Allsvenskan till Nordens bästa liga?

– Det tror jag vi kan göra utifrån den vision som Föreningen Svensk Elitfotboll har skapat och genom att utveckla de sportsliga bitarna, det vill säga förbättra möjligheterna för lag som har en chans att kvalificera sig för spel i Champions League och Europa League, samt fortsätta att jobba vidare med både talangutveckling och upplevelsen på arenan. Publiken blir en nyckelfråga.

 

Slutligen: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag alltid kan känna mig välkommen, säker och trygg på en stämningsfull match i Allsvenskan eller Superettan.

 Text: Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Håkan Anderssons egen