Trelleborgs FF blev den tredje elitklubben att genomföra en Karriärdag under våren. Karriärdagen där arbetslösa människor i regionen fick träffa potentiella arbetsgivare var klubbens första och det var bra uppslutning.
– Jag känner mig otroligt glad och stolt över den här dagen där vi skapat möjligheter för både arbetssökande och arbetsgivare att mötas på ett lite annorlunda sätt, säger Kristian Haynes, ansvarig för Trelleborgs FF:s ”En Kraft i Samhället”.

40 arbetssökande deltog på Trelleborgs FF:s första Karriärdag. Dagen inleddes med en minimässa där de deltagarna fick mingla med de de potentiella arbetsgivarna från totalt tio företag som var på plats. Där efter var det en gemensam lunch innan alla medverkande mixades ihop i olika fotbollslag för att spela en turnering tillsammans.

TFF inriktade sig mot alla arbetssökanden under sin första Karriärdag och både klubb och arbetsgivare tycker att de fick ett bra spann av arbetssökanden till sin Karriärdag.
– Det här var verkligen ett bra sätt att lära känna arbetssökande. Dels att träffas under en hel dag, dels att få chans att se de sökande under mer avslappnande former. Genom fotbollsdelen fick man också se kommunikation och interaktion på ett helt annat sätt än via en traditionell anställningsintervju, säger Ditte Fagerlund från Visit Trelleborgs som var ett av de företag som deltog under dagen.

– Det har märkts att det varit givande för alla här idag, säger Kristian Haynes.

DSC_0159-liten (kopia)

Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll, fanns på plats under Karriärdagen. Karin imponerades över hur snabbt Trelleborgs FF lyckats arrangera en Karriärdag.

– Det har gått väldigt snabbt med tanke på att TFF skrev på sitt avtal med Arbetsförmedlingen och kommunen i höstas. Trelleborgs FF är duktiga på sin ort med att anordna nätverksträffar. Det här är en annan variant av det. De har gjort något de är bra på, säger Karin och fortsätter.

– Det är kul att sa att alla parter verkligen jobbar tillsammans med det här. Dels ligan och klubben men också klubben, Arbetsförmedlingen och kommunen. Alla utifrån olika perspektiv, men med samma mål. Det är det som är hela grejen med samverkan.

DSC_0123-liten (kopia)

Fakta överenskommelsen med Arbetsförmedlingen:
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling under 2018 men det skulle bli mycket bättre än så. Om man räknar med Malmö FF och deras Karriärdag så är idag hela tio klubbar anslutna till projektet.

Hela 23 av 32 SEF-klubbar visade initialt intresse av och under våren blev GIF Sundsvall den första klubben att ingå i en lokal överenskommelse med sin Arbetsförmedling. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK, Trelleborgs FF, Falkenbergs FF och Kalmar FF hoppat på tåget och 2018 års mål blev med råge uppfyllt.