I samband med Allsvenskans januariturné så samlas de Allsvenska tränarna för fortbildning varvat med studier av landslagets träningar. Något som inte hör till vanligheterna om du jämför med andra ligor.
– Det vi gör är unikt i världen, säger Claes Eriksson, Spelarutbildningsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Få andra ligor, om någon, har ett klimat där konkurrerande ligatränare kan träffas, umgås och utbyta erfarenheter som vi i Sverige gör.
– Vi är vana att jobba på det här sättet via Tipselit och har fortsatt med det på det här sättet, fortsätter Claes Eriksson. Det är väldigt unikt, inga andra länder gör så här.

Tränarna varvar föreläsningar och erfarenhetsutbyte i konferenssal med att studera landslagets, och sina egna spelares, träningar.
– Vi har en väldigt öppen attityd, menar Claes Eriksson. Tränarna bjuder inte på allt i och med konkurrenssituationen men generellt sett är attityden välkomnande. Det är en framgångsfaktor.

Olof Persson, assisterande tränare i Malmö FF gillar upplägget att få konferera i landslagsmiljö.
– Det är fint att få utbyte med de andra Allsvenska tränarna på plats och samtidigt få inside information från landslagsledningen. Dessutom har vi i Malmö två spelare på plats som jag får chans att studera.

Den Allsvenska tränarträffen är ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll och båda organisationerna är nöjda med upplägget.
– Vill man koppla på landslagsledningen så är detta den möjligheten vi har om de ska ha tid och möjlighet att närma sig oss. Det är enda lägret landslaget har utan tävlingsmatcher och det är därför vi åker. Då har landslagsledningen tid att delta och gör det också på olika sätt, säger Claes Eriksson.

– Fortbildningen är viktig, menar Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll. Förra året var succé. Tränarna är ligans budbärare och det här har gett en helt annan dialog med landslagsledningen.

Robert Johansson