Nu ska ledare, tränare, anställda och spelare i de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan utgå från en gemensam kod för uppförande: Svensk Elitfotbolls Uppförandekod. Torsdagen den 2 oktober samlades alla klubbarna i Malmö för att skriva under.
Det blev en något annorlunda presskonferens på torsdagen på Scandic Triangeln i Malmö.
Förutom närvarande journalister och på podiet spelare i form av Guillermo Molins, Malmö FF, Andreas Landgren, Helsingborgs IF och Cheikh Sarr, Landskrona BoIS så närvarade också ledande representanter för de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan.
I slutet av presskonferensen fick de gå upp fem och fem för att skriva under dokumentet, både som en praktisk och symbolisk handling för att visa att de accepterar att arbeta för den gemensamma uppförandekoden.
Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll, intresseförening för de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan, sammanfattar dokumentet:
– Syftet med Svensk Elitfotbolls Uppförandekod är att alla aktörer inom svensk elitfotboll – tränare, ledare, anställda på klubben, spelare, besökare, domare och matchdelegater – ska känna sig säkra på vilken värdegrund elitfotbollen agerar utifrån.
– Uppförandekoden är en viktig del av Svensk Elitfotbolls och klubbarnas arbete för att skapa sportsliga, ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningar för att fullt ut ta tillvara på den utvecklingspotential som finns i Allsvenskan och Superettan. Vi vill gå så långt att säga, att det är en överlevnadsfråga för svensk elitfotboll om vi ska klara av att göra Allsvenskan till Nordens bästa liga.
Urban Hagblom är sportchef i GIF Sundsvall. Han var Norrlands-klubbens representant i Malmö.
– Det finns förstås en styrka i att alla klubbarna i Allsvenskan och Superettan skriver under på samma värdegrund. För vår del är det viktigt att alla, även fansen, visar ett gott uppförande på och utanför planen. Håller du på GIF Sundsvall, företräder du alltid klubben. Oavsett i vilka sammanhang du befinner dig.
Stefan Lundin är sportchef på Svensk Elitfotboll. På frågan om det nu kommer att bli snällare spel i Allsvenskan och Superettan svarade han vänligt men bestämt:
– Nej, det hoppas vi verkligen inte. Fotboll är en kampsport som bygger på passion och engagemang. Svenska lag behöver spela tufft om de ska klara sig internationellt, men spelarna ska givetvis agera med stor respekt för varandra och för övriga inom vår sport. Det är en professionell hållning som vi hoppas ska öka i Allsvenskan och Superettan tack vare den gemensamma uppförandekoden.
Närmast väntar utbildning av alla inblandade på klubbarna, inklusive spelare ned till 15 år, under hösten och vintern. Den följs av en utvärderingsfas, där klubbarna säkerställer att koden nått fram till spelare och ledare. I den här fasen kommer även en extern aktör i form av företaget Deloitte att utvärdera om klubbarnas självutvärderingar stämmer.
Slutligen kommer en uppföljning där eventuella brister som påträffats skrivs in i en åtgärdsplan, som kommer att följas upp separat.
Därefter börjar det om nästa år igen. Svensk Elitfotbolls Uppförandekod är nämligen ingen hyllvärmare, utan en ständigt fortlöpande arbets- och förbättringsprocess.
För att se det signerade dokumentet med alla klubbar i Allsvenskan och Superettan, klicka här –> Signerat original Uppförandekoden 32 föreningar
Alla klubbarna samlade efter signering
Stefan Andreasson IF Elfsborg redo att skriva under
Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotboll, skriver under
Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyårn