I samband med matchen mot Sirius så bjöd Utsikten in ett lokalt lag med ensamkommande flyktingbarn att spela mot lokala kändisar. Matchen dömdes av Anders Svensson och det blev en tillställning flyktingbarnen sent ska glömma.
– Det var en fantastisk upplevelse för de ensamkommande flyktingbarnen, säger Kent Carlzon, Allt i allo i Utsikten.

De ensamkommande flyktingbarnen är alla mellan 16 och 20 år och spelar till vardags i Sandarnas C-lag i Göteborg. Ingen av dem är vana att spela på en arena som Ruddalen, och absolut inte inför en stor publik och mot namnkunniga motståndare. I samband med Fotbollens dag i Väster ställdes de mot gamla storspelare som Mikael Martinsson och LG Carlstrand samt före detta brottaren Torbjörn Kornbakk, NHL-spelaren Anton Blidh och fotbollsexperterna Markus Wulcan från GT och Mattias Balkander från GP. Pipan höll Sveriges meste landslagsspelare genom tiderna, Anders Svensson.

Utsikten ville skapa en ”happening” för de ensamkommande flyktingbarnen, många av dem har upplevt stora trauman innan de kom till Sverige, och att få spela tillsammans inför publik, på en stor plan skulle i alla fall ge dem en häftig och positiv upplevelse. Så blev det också.
– Själva upplevelsen för de ensakommande barnen var enorm. De tyckte det var fantastiskt. De ha aldrig spelat inför publik förut, aldrig haft speaker eller blivit presenterade. Det var väldigt uppskattat och det fanns många bra fotbollsspelare bland barnen.

Sandarna höll bra klass och skötte sig bra. Matchen slutade 5-5 efter att bland andra Anton Blidh, till vardags i Boston Bruins i NHL, gjort tre mål.
– Han hade tagit en plats i ”Kiken”, skojar Kent Carlzon.

Anders Svensson skötte sig bra som domare och tyckte det var roligt. Han fick dock känna på hur svårt det kan vara att döma när han dömde bort ett mål för offside och sedan fick tidernas utskällning av en spelare i kändislaget.
– Anders skötte sig bra, men han sprang väl inte ihjäl sig direkt, säger Markus Wulcan från GT, som också spelade matchen.

IMG_6090

Wulcan lovordade också Utsiktens arrangemang.
– Det är ett jättebra projekt och fint initiativ. Kul att en del profiler, som exempelvis Anders Svensson, ställde upp och lockade extra mycket folk.

Utsikten vill efter detta fortsätta att marknadsföra fotbollen som en aktivitet som motverkar våld, förstörelse, mobbing och invandrarfientlighet. Kent Carlzon nämner ett projekt som han vill starta upp där barn som har det svårt att hänga med i en normal verksamhet ska ingå.
– Vi vill ta någon form av socialt ansvar. Jag har jobbat som fritidsledare med barn med psykisk ohälsa i många år och det skulle vara intressant att starta en verksamhet där man ser individen. Motion är den enda medicin som inte har några biverkningar brukar jag säga. Vi har resurserna att starta en försöksverksamhet med barn som har bokstavskombinationer eller lider av psykisk ohälsa. Det viktiga är inte att vinna utan har man roligt har man lyckats. Vi vill se alla barn.

Fotbollens dag i väster avslutades med Utsiktens match i Superettan mot Sirius. Matchen slutade 1-1.

Robert Johansson / FOTO: Fredrik Holmblad, Utsiktens BK