Hallå där, Lasse Vibe, som leder skytteligan i Allsvenskan med 20 fullträffar efter 27 omgångar, tre före David Accam, Helsingborgs IF. Blir du IFK Göteborgs 14:e allsvenska skyttekung?

– Ha-ha, det är svårt att svara på. Jag leder med tre mål, men Accam är i bra form, så det blir tufft. Jag kan bara påverka hur många mål jag gör, inte vad han eller någon annan gör.

 

20 mål är en tangering av Blåvitts legend Torbjörn Nilssons antal gjorda mål när han blev allsvensk skyttekung 1981. Det finns bara en som är värre av Blåvitts skyttekungar i Allsvenskan genom tiderna: Bertil ”Bebben” Johansson med 27 fullträffar 1958. Når du det?

– Får jag vara fri från skador hoppas jag att komma över 20 mål och därmed passera Torbjörn. Bebben blir svårt, det är bara tre omgångar kvar.

 

Hur ser ett typiskt Lasse Vibe-mål ut?

– Det finns två olika: Antingen löper jag in i boxen och gör mål på en touche, eller så gör jag mål på halvdistansskott, ofta låga skott längs marken.

 

Vad är din främsta egenskap som målskytt?

– Att jag kan göra mål på alla sätt: Huvudet, vänstern, högern, ja till och med i ett fall med baksidan av kroppen. Min snabbhet hjälper också till.

 

Du började spela handboll hemma i Danmark som femåring och fortsatte ända upp i 16-årsåldern. Hur har det påverkat dig som fotbollsspelare?

– Jag har tränat upp min snabbhet tack vare handbollen. När jag inte var playmaker var jag kantspelare och kontrade in sådär tio mål per match. Som playmaker fick jag träna på att styra spelet även när det gick emot och vi låg under. Men framför allt fick jag träna på att vara en del av ett lag även på vintern, när fotbollen vilade.

 

Du kom från danska Sönderjyske till Blåvitt sommaren 2013, och har sedan dess gjort 31 mål på 55 matcher. Varför stämmer det så bra i Göteborg?

– För att vara lite kaxig: Jag har gjort 10-15 mål per säsong i de klubbar jag spelat, och då oftast som yttermittfältare. Den stora skillnaden i år är att jag spelar forward, jag kommer till fler målchanser.

– En annan anledning är att jag trivs bra i IFK Göteborg. Det är en stor och stabil klubb där vi tror på varandra även när det går emot – både spelare och ledare. Det blåser ibland, så är det i alla klubbar. I Blåvitt fortsätter vi att jobba på, för vi vet att det vänder.

– Sist, men inte minst, trivs både jag och familjen i Göteborg. Det är ungefär samma kultur i Sverige som i Danmark, förutom att du inte kan köpa i öl i vanliga mataffärer i Sverige.

 

Efter ditt hattrick i segermatchen mot Örebro 24 september (4-3 till Blåvitt) sade Örebro-tränaren Alexander Axén följande: ”Det känns som att vi spelade mot Vibe i dag.” Hur känns det att höra sådant?

– Det stämmer ju! De spelade mot mig. Och några till i blåvita tröjor… Visst, kul att höra, men låter samtidigt lite som en undanflykt för det egna lagets insats. De visste ju före matchen att jag låg i toppen av skytteligan, det var ju ingen hemlighet. Men ärligt talat: utan spelare som Sören Rieks och Gustav Engvall hade jag inte gjort tre mål i den matchen. De gjorde mig bra.

 

Blåvitt är på andra plats när det återstår tre omgångar. Vad talar för att ni behåller en plats bland de tre första och kvalificerar er för kval till spel i Europa?

– Att vi är i bra form som lag och att det är många spelare som hittat formen nu på slutet.

 

Slutligen: vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag får fortsätta att vara glad hela mitt liv. Är du lycklig och jobbar hårt kommer framgången till dig.

 

Fotnot: Källa för fakta om Bertil ”Bebben” Johansson och Torbjörn Nilsson: IFK Göteborgs hemsida.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån