Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels gemensamma resurs mot matchfixning, Anders Wikström, tar i höst nästa steg i utbildningen då det utvecklas en informationsplattform i arbetet mot matchfixning som klubbarna kan ta del av och använda i sina verksamheter.
– Jag arbetar med att ta fram material så att klubbarna framöver själva kan utbilda sina spelare, säger Anders Wikström.

Anders Wikström har sedan tidigare utbildat samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan i spelansvar och riskerna med matchfixning. I somras fick dessutom deltagarna i Gothia Cups Tipselit Trophy (U15 och U17) ta del av informationen. Nästa steg blir att utbilda samtliga akademichefer i föreningar i Tipselitnätverket så att de i sin tur kontinuerligt kan utbilda sina egna akademispelare.

– Genom att sätta ihop ett gediget utbildningsmaterial säkerställer vi att samtliga klubbar kan utbilda sina spelare på bästa möjliga sätt. Mitt synsätt är att fotbollens ansvar i matchfixingfrågan är att informera. Genom att alla får veta vad som gäller och hur man hanterar eventuella frågor som rör matchfixing tar vi ett ansvar för fotbollens trovärdighet.

För att hitta rätt i utbildningsförfarandet så besöker Anders Wikström Brommapojkarna, AIK och eventuell en klubb till för att tala med deras U17- och U19-lag innan han tar fram den slutgiltiga informationsplattformen.

– Det blir som ett test för mig att se att informationen fungerar i klubbarna. Målet är sedan att prata med alla akademiansvariga i alla klubbarna, att utbilda de som i sin tur utbildar.

I Brommapojkarna jobbar man aktivt med sin värdegrund och en del är att förebygga matchfixning.
– Inom BPs verksamhet har vi idag inga kända fall av påtryckningar eller försök till att fixa utgången av föreningens matcher men vi vill jobba förebyggande och säkerställa att vi gör det vi kan för att komma till bukt med det här problemet, säger klubbens kommunikationsansvarige Peter Appelquist till BP:s hemsida.